Οι εργασιες της φύτευσης μπορεί να γίνουν σε όλες τις εποχές του έτους. Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη.  Επίσης καλά είναι να αποφεύγεται το καλοκαίρι.

Τα φυτά πρέπει να μεταφέρονται με κλειστά φορτηγά τα οποία κατά το καλοκαίρι πρέπει να αερίζονται ικανοποιητικά. Οι εργασίες της φύτευσης όταν γίνονται σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να σταματούν όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 5 oC ή μεγαλύτερη από 32 oC. 

Τό εδαφικό μίγμα κατά την φύτευση  δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό ή πολύ υγρό. Φροντίζουμε να είναι στο ‘’ρόγο’’ του.

Τα φυτά αγοράζονται φυτεμένα σε γλάστρες φυτωρίου. Είναι συνήθως μικρές για να μεταφέρονται εύκολα και φθηνές για λόγους οικονομίας. Η εργασία της φύτευσης είναι ουσιαστικά μία μεταφύτευση από την γλάστρα του φυτωρίου στην γλάστρα που έχει επιλεγεί με κριτήρια την καλή ανάπτυξη των φυτών αλλά και την αισθητική του χώρου.

Το μέγεθος της γλάστρας είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει.

Η φύτευση νέων φυτών ή η μεταφύτευση παλιών φυτών σε μεγαλύτερεςγλάστρες ή σε νέες που ταιριάζουν καλύτερα στον χώρο γίνεται με τα παρακάτω βήματα :

 •   Ελέγχουμε την οπή στην νέα γλάστρα.
 •  Τοποθετούμε μία πλαστική σίτα στην οπή ώστε να μην φεύγει τοστραγγιστικό υλικό.
 •  Τοποθετούμε στραγγιστικό υλικό που μπορεί να είναι ελαφρόπετρα ή χαλίκι χονδρό. Το πάχος τουανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας μπορεί να είναι 5 – 10 εκ.
 •  Τοποθετούμε γεωύφασμα πάνω απότο στραγγιστικό υλικό.
 •  Τοποθετούμε μία ποσότητα εδαφικού μίγματος τέτοια ώστε να τοποθετηθεί ύστερα το φυτό και η πάνω επιφάνεια της μπάλας χώματος να είναι στο ύψος που πρέπει χωρίς να παραχωθεί ή να είναι πολύ ψηλά σχετικά με τα τοιχώματα της νέας γλάστρας.
 •   Αναποδογυρίζεται η παλιά γλάστρα με προσοχή κρατώντας με ανοιχτή την παλάμη μας τον βλαστό και την πάνω επιφάνεια της μπάλας του χώματος.
 •   Με ελαφρά χτυπήματα στον πάτο της γλάστρας, με το άλλο χέρι, αποχωρίζεται το φυτό με την μπάλα του χώματος (ριζικό σύστημα και χώμα σε σχήμα της γλάστρας) από την γλάστρα.
 •   Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας.
 •   Σε περίπτωση που δεν είναι το φυτό καλά ‘’γλαστρωμένο’’ η μπάλα χώματος μπορεί να διαλυθεί γιαυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή σους χειρισμούς. Σε περίπτωση που το φυτό έχει μείνει πολύ στην γλάστρα και υπάρχει ένα στρώμα ριζών γύρω από την μπάλα χώματος τότε καλά ειναι να αφαιρείται με κλάδεμα. Επίσης σε περίπτωση που μεταφυτεύουμε σε ίδιας διατομής γλάστρα μπορούμε να αφαιρέσουμε και λίγο χώμα γύρω από την μπάλα ώστε να γίνει καλύτερη η φύτευση.
 •   Ακολουθεί γέμισμα του κενού με εδαφικό μίγμα μέχρι 3 – 5 εκ. Κάτω από την πάνω πλευρά της νέας γλάστρας.
 •   Πιέζουμε το νέο χώμα και όχι την μπάλα χώματος ώσπου να μην υπάρχουν κενά και να γίνει ένα σώμα το νέο χώμα με το παλιό και τα τοιχώματα της γλάστρας.
 •   Ακολουθεί άφθονο πότισμα.
 •   Λίπανση με πλήρες λίπασμα θα βοηθήσει τα φυτά να ριζοβολίσουν και να αποκατασταθούν οι βλάβες στο ριζικό σύστημα που είναι αναπόφευκτες κατά την φύτευση.

Όλα ταπαραπάνω αφορούσαν σε φύτευση σε κοινό φυτοδοχείο. Τα αυτοποτιζόμενα φυτοδοχεία ανάλογα με τον τύπο τους παρουσιάζουν κάποιες διαφορές. Τις περισσότερες φορές αντί για οπή στο κάτω μέρος έχουμε έναν μηχανισμό που μοιάζει με χωνί. Από εκεί γίνεται το πότισμα και το νερό πηγαίνει κατευθείαν στον πάτο της γλάστρας. Ένας μετρητής μας δείχνει που είναι η στάθμη του νερού για να σταματάμε το πότισμα πριν η στάθμη του περάσει το πορώδες υλικό και φτάσει το εδαφικό μίγμα.

Πολλές φορές είναι απαραίτητη μία υποστύλωση προκειμένου το φυτό να σταθεί όρθιο. Αυτή η υποστύλωση γίνεται με καλάμια, πηχάκια πλαστικά ή ξύλινα, μεταλικούς πασάλους επενδεδυμένους με πλαστικό συνήθως πράσινο κ.α. Για την υποστύλωση μερικών ειδών φυτών όπως σεφλέρα, συγκόνιο, κλπ. χρησιμοποιούμε πλασικούς πασάλους επενδεδυμένους με βρύα.

Οι γλάστρες τοποθετούνται στην οριστική τους θέση. Σε περίπτωση που οι συνθήκες στην οριστική τους θέση δεν είναι πολύ καλές συνιστάται προσωρινά η τοποθέτηση σε άλλο σημείο για μερικές μέρες. Συνιστώνται επίσης ψεκασμοί του φυλλώματος με καθαρό νερό.

Γενικά μία θέση σε έναν εσωτερικό χώρο είναι κατάλληλη για τοποθέτηση φυτού όταν :

 •         Δεν υπάρχουν ρεύματα αέρα.
 •         Ο φωτισμός είναι ικανοποιητικός.
 •         Δεν υπάρχουν πολύ κοντά θερμαντικά σώματα ή κλιματιστικά.

Όπως ένας κήπος μετά την κατασκευή του παραδίδεται στον πελάτη μετά από ένα συμφωνημένο χρονικό διάστημα κατά τοοποίο ο κατασκευαστής είναι και συντηρητής, έτσι και σε ένα έργο εγκατάστασης φυτών σε έναν εσωτερικό χώρο, υπάρχει ένα διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών όπου ο εγκαταστάτης είναι και συντηρητής. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα τα φυτά που πιθανόν δεν έχουν εγκατασταθεί καλώς αντιακθίσταται με νέα και γίνεται η παράδοση του έργου.