greenhealth-logo-top

Κουνούπια, Mosquitoes

Ανήκουν στην κλάση των Εντόμων, την Τάξη των Διπτέρων (Diptera) , την υπόταξη των Νηματοκέρων (Nematocera) και στην οικογένεια των Κουλικιδών (Culicidae).

H οικογένεια Culicidae διαιρείται σε 3 υποοικογένειες :

  •   Anophelinae με το γένος Anopheles είδη του οποίου μεταδίδουν την ελονοσία,
  •   Culicinae με τα γένη Aedes, Culex καθώς και τα Culiceta, Psorophora και Mansonia),
  •   Toxorhynchitinae με μη αιμομυζητικά είδη οι προνύμφες των οποίων θεωρούνται ωφέλιμες επειδή είναι αρπακτικές     άλλων προνυμφών των Culicidae.

Υπάρχουν 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 59 διαφορετικά είδη κουνουπιών που όμως δεν συναντιόνται όλα ταυτόχρονα.

Το λεπτό και μακρύ σώμα του ενήλικου κουνουπιού καλύπτεται με λέπια. Έχει μακριά πολύ λεπτά πόδια που του επιτρέπουν μόνο να στηρίζεται. Τα φτερά του είναι μεμβρανώδη. Χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα.

Το αρσενικό κουνούπι έχει πιο τριχωτές κεραίες από του θηλυκού. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη Τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά. Εφόσον το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του τα οποία και τοποθετεί συνήθως στην επιφάνεια του νερού. Τα αυγά στην συνέχεια εκκολάπτονται και εμφανίζονται οι προνύμφες που τρέφονται με διάφορα οργανικά κατάλοιπα. Μερικές προνύμφες από κάποια είδη κουνουπιών τρέφονται με άλλα κουνούπια ή άλλα μικρά έντομα. Οι προνύμφες είναι υδρόβιες και εφοδιασμένες με δύο αναπνευστικά συστήματα που τους επιτρέπουν να αναπνέουν τόσο κάτω από το νερό όσο και από πάνω. Η ελαστικότητα που έχουν στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους, τους δίνει τη δυνατότητα να μετακινούνται με ταχύτητα χτυπώντας το νερό. Ακολουθεί το στάδιο της νύμφης. Από τη ράχη της νύμφης που φέρει μια σχισμή στο πάνω μέρος της βγαίνει το ακμαίο. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί το σώμα της για να επιπλεύσει στο νερό, πριν καταφέρει να πετάξει. Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή. Το σφύριγμα που κάνουν προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα. Στον άνεμο τα κουνούπια δεν παρουσιάζουν αντίσταση και με αυτόν μπορούν να μεταφερθούν σε πολύ μακρινές αποστάσεις. Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν. Υπάρχουν και είδη που τσιμπούν και όλο το εικοσιτετράωρο. Το θηλυκό τρυπάει το δέρμα του ανθρώπου ή του ζώου με 6 «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του. Βγάζει ένα αιμολυτικό και αντιισταμινικό σάλιο. Με τη προβοσκίδα του ρουφά το αίμα που καταλήγει στην κοιλιά του. Ανάλογα με την ποσότητα, αυτή μεγαλώνει, αφού έχει μεγάλη ελαστικότητα. Το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα, πρήξιμο και έντονη ενοχλητική φαγούρα. Ένα σκούρο δέρμα προσελκύει περισσότερο τα κουνούπια παρά ένα ανοιχτόχρωμο.

Ο ανωφελής  Anopheles sp.

Είναι ο φορέας της ελονοσίας και των ασθενειών της εγκεφαλίτιδας και φιλαρίασης.

Τα ενήλικα κουνούπια του γένους αυτού αναγνωρίζονται από τη στάση του σώματος τους, όπου η προβοσκίδα, το κεφάλι και το σώμα είναι σε μία ευθεία γραμμή.

Επίσης τα φτερά τους φέρουν μικρά στίγματα.

Με το τσίμπημά του σε άτομο που έχει ελονοσία, το θηλυκό μαζί με το αίμα ρουφάει και το πλασμώδιο στο οποίο οφείλεται η ασθένεια.

Μέσα στο σώμα του κουνουπιού το μικρόβιο παραμένει και αναπτύσσεται. Στη συνέχεια μεταφέρεται στους σιελογόνους αδένες του και έτσι με νέο τσίμπημα σε σώμα υγιούς ανθρώπου, μεταφέρει μέσω του σάλιου του το μικρόβιο στον οργανισμό του.

Το ανωφελές κουνούπι ζει από 18 μέρες μέχρι 4-5 εβδομάδες.

Το κοινό κουνούπι  Culex sp.       

Πολλαπλασιάζεται σε στάσιμα και μολυσμένα νερά αλλά και σε μέρη όπου υπάρχει αρκετή υγρασία.

Η προβοσκίδα του είναι διακεκομμένη και προς τα κάτω σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του.

Τα φτερά του είναι χρωματικά ομοιόμορφα. Τα αβγά του τα γεννάει στην επιφάνεια του νερού και αυτά επιπλέουν κατά ομάδες των 100 ή και περισσοτέρων.

Ζει 10-15 μέρες αλλά σε ψυχρές συνθήκες μπορεί να ζήσει και περισσότερο.

Μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια της εγκεφαλίτιδας, αλλά αρκετά δύσκολα, ενώ την ασθένεια της φιλαρίασης μόνο σε τροπικές περιοχές.

Το γένος αηδής  Aedes sp.

Μεταδίδει τον Κίτρινο πυρετό και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Διαφέρει από το κοινό κουνούπι στο ασημένιο χρώμα που έχει ο θώρακάς του.

Το άκρο της κοιλιάς του θηλυκού είναι μυτερό και έχει διάφορα αισθητήρια εξαρτήματα που εξέχουν.

Οι προνύμφες του γένους αυτού είναι κοντές και χοντρές ενώ τα αβγά του έχουν τη δυνατότητα να αντέχουν και έξω από το νερό για αρκετό καιρό.

Αναπαράγεται μετά από πλημμύρες σε δεξαμενές βρόχινου νερού ή σε αρμυρά έλη.

Η ζωή του είναι συνήθως σύντομη (10-15 μέρες) αλλά κάτω από κατάλληλες ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να ζήσει έως και μερικούς μήνες.

To κουνούπι Τίγρης – Aedes albopictus

Είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο διεθνώς είδος κουνουπιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Επιτίθεται στον άνθρωπο κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποκορύφωμα το σούρουπο και την αυγή.

Τα θηλυκά προτιμούν να τσιμπούν στις περιοχές των αστραγάλων και των γονάτων ενώ εκτός από τον άνθρωπο τσιμπούν με ευκολία και άλλα θηλαστικά αλλά και πτηνά.

Στην Ευρώπη εντοπίστηκε πρώτα στις ακτές της Βόρειας Αλβανίας το 1979 και στη συνέχεια το 1990 πέρασε στην Ιταλία και το 1999 στη Γαλλία.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκε το 2003 στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία, ενώ τον Αύγουστο του 2008 ακμαία άτομα και προνύμφες εντοπίστηκαν στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Είναι αρκετά διαδεδομένο και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Το Aedes albopictus δεν είναι ούτε νέο είδος κουνουπιού (πρωτοπεριγράφηκε από τον Skuse το 1894), ούτε είναι το μόνο υπεύθυνο για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός.

Και άλλα είδη κουνουπιών όπως το Aedes aegypti είναι εξίσου ικανοί φορείς της ασθένειας αυτής.

Παθογόνα για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι φορέας στη φύση, είναι :

  •   οι αρμποϊοί Chikungunya,
  •   ο ιός της Ιαπωνικής Εγκεφαλίτιδας (Japanese Εncephalitis),
  •   ο ιός του Δυτικού Νείλου (West Nile Virus),
  •  ο La Crosse virus, η St. Louis Encephalitis, η Eastern Equine Encephalomyelitis, η Western Equine Encephalomyelitis, ο Potisi virus,
  •   ο κίτρινος πυρετός (Yellow Fever) και
  •  οι νηματώδεις των φιλαριώσεων Dirofi laria immitis και Dirofi laria repens.

Tο είδος αυτό πέτυχε, μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι εξαιρετικά αξιοσημείωτο από εντομολογική άποψη με αδιαμφισβήτητα μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Aπό ένα είδος ενδημικό των δασών της ΝΑ Ασίας και όχι ιδιαίτερα σημαντικό από υγειονομική άποψη, να αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον «επικίνδυνα» και «επικηρυγμένα» είδη κουνουπιών, για ολόκληρο το Δυτικό ημισφαίριο.

Η ιδιότητα που το κατέστησε τόσο σημαντικό δεν ήταν άλλη από την εκπληκτική ικανότητα που ανέπτυξε τα τελευταία 20 περίπου χρόνια να εξαπλώνεται με ευκολία σε νέους βιότοπους μακριά από τον αρχικό τόπο παρουσίας του και να μεταδίδει ασθένειες αυτόχθονες των νέων περιοχών που εγκαθίσταται.

Η ικανότητά του να καλύπτει με πτήση μεγάλες αποστάσεις είναι περιορισμένη γι’ αυτό και ο κυριότερος τρόπος διασποράς του είναι συνήθως η παθητική μεταφορά όπως είναι το εμπόριο χρησιμοποιημένων ελαστικών που είναι και ο επικρατέστερος τρόπος για την παγκόσμια εξάπλωσή του.

O ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά.

Oι άνθρωποι και τα  θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί.

Περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. 

Πρόληψη

Εντοπισμός των κρίσιμων σημείων ανάπτυξης πληθυσμών σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα.

Περιορισμός εστιών με στάσιμα νερά. Από κατάργηση των πιάτων στις γλάστρες μέχρι την αποξήρανση ελών ή λιμνών.

Αποφράξεις σε αποχετεύσεις.

Επισκευές διαρροών.

Μειωμένο πότισμα του κήπου.

Κλαδέματα σε παρτέρια με πλούσια βλάστηση.

Έλεγχος αυτοφυούς βλάστησης.

Συχνό κούρεμα χλοοτάπητα.

Θωράκιση του κτιρίου μας σε σίτες  στις πόρτες και τα παράθυρα, αεροκουρτίνες κλπ.

Προνυμφοκτονίες.

Κατά την άνοιξη αρχίζουμε τις δειγματοληψίες των στάσιμων νερών.

Στόχος είναι η έγκαιρη καταπολέμηση ώστε να μην προλάβουν να αναπτυχθούν μεγάλοι ανεξέλεγκτοι πληθυσμοί.

Τα δείγματα αφού παίρνονται με την διαδικασία που προβλέπεται πηγαίνουν σε πιστοποιημένο εργαστήριο για έλεγχο.

Ένα τέτοιο εργαστήριο είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Κηφισιά.

Αν βρεθεί πληθυσμός προνυμφών σε μία συγκέντρωση συνιστάται προνυμφοκτονία με ρυθμιστή ανάπτυξης στον υδάτινο όγγο.

Ακόμα και κάποια είδη ψαριών εισάγωνται σε λίμνες για τον έλεγχο των προνυμφών.

Ακμαιοκτονίες

Οι υπολειμματικοί ψεκασμοί δεν έχουν καλά αποτελέσματα.

Απευθείας ψεκασμοί  με πυρεθρίνες σε όλες τις επιφανειες που συχνάζουν τα ακμαία έντομα.

Δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση.

Το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί μόνο με ψεκασμούς με ακμαιοκτόνα.

Σύλληψη – Παγίδευση Κουνουπιών

Αν υποθέσουμε ότι πήραμε όλα τα προληπτικά μέτρα και δεν έχουμε στον χώρο μας κουνούπια ή έχουμε στον χώρο μας κάποια κουνούπια και τα αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά με ψεκασμό με ρυθμιστές ανάπτυξης (προνυμφοκτόνα) και ακμαιοκτόνα (εντομοκτόνα). Τι θα γίνει όμως με τα κουνούπια του γείτονα ?

Μπορούμε να συλλάβουμε τα κουνούπια που θα έρθουν στον χώρο μας με ειδικές παγίδες. Η μέθοδος είναι συμπληρωματική με τις υπόλοιπες. 

Κυκλοφορούν στο εμπόριο και παρουσιάζουν καλά αποτελέσματα μικρές ή μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές με εκπομπή CO2 και χρήση ειδικού φωτισμού.

Απώθηση Κουνουπιών

Η τελευταία γραμμή άμυνας όπου δεν πήγαν καλά οι προηγούμενες προσπάθειες ή βρισκόμαστε εκτός του χώρου ευθύνης μας πχ. Σε πικ νικ στο δάσος, είναι η χρήση απωθητικών ουσιών ή συσκευών.

Κυκλοφορούν στο εμπόριο διαφόρων τύπων απωθητικά όπως φιδάκια, ταμπλέτες σε ηλεκτρικές συσκευές, απωθητικά με υπερήχους, με ακτινοβολία, βραχιολάκια, ειδικοί λαμπτήρες και τέλος, σκευάσματα σε spray, για ψεκασμό των γυμνών σημείων του δέρματος μας. 

Απεντομώσεις - Μυοκτονίες Green and Health

Αναλαμβάνουμε την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικίες, πολυκατοικίες, γραφεία, χώρους τροφίμων, βιομηχανίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.λ.π.
Οι μέθοδοι που εφαρμόζουμε είναι σύγχρονες αποτελεσματικές και απολύτως επιτρεπόμενες από το Νόμο. Είναι σύμφωνες με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές που αφορούν την ασφάλεια του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. 

Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε μαζί και το δικό σας πρόβλημα.

 

Background Image