greenhealth-logo-top

Σφήκες-Wasps

Είναι έντομα. Ανήκουν στην Τάξη Υμενόπτερα (Hymenoptera), την οικογένεια Vespidae, στο γένος Vespula.

Το είδος Vespula germanica είναι η Κοινή Σφήκα.

Οι σφήκες έχουν ελάχιστο τρίχωμα και είναι πολύ έντονα χρωματισμένες. Μοιάζουν πάνοπλες συγκριτικά με τις μέλισσες και είναι κυνηγοί άλλων εντόμων, μεταξύ αυτών και των μελισσών.

Τα στοματικά της όργανα είναι μασητικά και μυζητικά.

Οι ενήλικες έχουν κεντρί (Ωοαποθετήρα) μέσα από το οποίο ειδικός αδένας διαχέει δηλητήριο.

Η σφήκα, σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα.

Έχουν σκληρό εξωσκελετό, που καλύπτει τρία μέρη: κεφάλι, θώρακα και κοιλία. Όπως όλα τα έντομα, οι σφήκες έχουν τρία ζεύγη ποδιών. Εκτός από τα σύνθετα μάτια τους, οι σφήκες διαθέτουν επίσης απλά μάτια, που βρίσκονται σε έναν τριγωνικό σχηματισμό ακριβώς προς τα εμπρός της περιοχής του κεφαλιού.

Κάνουν κι αυτές κοινωνίες αλλά κατά πολύ μικρότερες. Οι φωλιές τους μοιάζουν ως προς τα εξάγωνα κελιά αλλά είναι γκρίζες και θυμίζουν χαρτόνι. Αυτό το υλικό παράγεται από το σάλιο του θηλυκού σε συνδυασμό με ίνες ξύλου.

Χτίζονται σε απρόβλεπτες θέσεις, τους σε τοίχους κτιρίων, στις στέγες, σε δένδρα, σε σκοτεινές αποθήκες, σε καμινάδες όταν δεν λειτουργούν, και ανάλογα το είδος των σφηκών διαφέρουν σε σχήμα.

Διάφορα είδη κατασκευάζουν διάφορα είδη φωλιών.

Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες που εμπίπτουν τα διάφορα είδη σφήκας: οι απόμερες σφήκες και οι κοινωνικές σφήκες.

Οι ενήλικες απόμερες σφήκες ζουν γενικά και λειτουργούν μόνες τους και οι περισσότερες δεν κατασκευάζουν τις φωλιές.

Oι κοινωνικές σφήκες υπάρχουν στις αποικίες αριθμώντας αρκετές χιλιάδες, είναι ισχυρές, χτίζουν μια φωλιά και σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι όλη η αποικία ικανή προς αναπαραγωγή.

Γενικά η βασίλισσα και οι αρσενικές σφήκες μπορούν να ζευγαρώσουν, ενώ η πλειοψηφία των αποικιών αποτελείται από στειρωμένες θηλυκές εργαζόμενες.

Οι σφήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην εξισορρόπηση των ειδών στη φύση.

Σχεδόν για κάθε είδος εντόμων παρασίτων, αντιστοιχεί ένα είδος σφηκών, που είναι αρπακτικό ή παράσιτο επάνω σε αυτό.

Οι παρασιτικές σφήκες επίσης όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται στο γεωργικό έλεγχο παρασίτων, δεδομένου ότι ασκούν περιορισμένη επίδραση στις συγκομιδές.

Οι σφήκες αποτελούν επίσης ένα σημαντικό μέρος της τροφικής αλυσίδας.

Η σχέση με τον άνθρωπο

Δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα, αλλά επειδή οι επαφές τους με τον άνθρωπο είναι πιο συχνές από ο,τι του ανθρώπου με τις μέλισσες (εκτός βέβαια από τους μελισσοκόμους), τα τσιμπήματα είναι και αυτά πιο συχνά.

Σπάνια, υπερευαίσθητα άτομα μπορούν να παρουσιάσουν αναφυλακτική αντίδραση στο τσίμπημα σφήκας που εκδηλώνεται με σοβαρή υπόταση, έντονο ιδρώτα, δύσπνοια και μελάνιασμα.

Τα άτομα αυτά απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια και αν γνωρίζουν την υπερευαισθησία τους θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένα να κάνουν μόνα τους μία ένεση αδρεναλίνης την οποία θα πρέπει να φέρουν πάντοτε μαζί τους. 

Η καταπολέμησή της πρέπει να ξεκινήσει με τον εντοπισμό της φωλιάς. Η παρακολούθηση της κίνησης των σφηκών θα βοηθήσει.

Τον απευθείας ψεκασμό της με εντομοκτόνο και στην συνέχεια την καταστροφή της, ή το κάψιμο της.

Προτιμούμε βραδινές ώρες.

Σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταπολέμησης παράλληλα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και κάποιες  παγίδες τροφοελκυστικές για το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι σφήκες μπαίνουν στις παγίδες από τρύπες στο κάτω μέρος τους και δεν μπορούν να ξαναβγούν.

 Έλκονται από το μη τοξικό δόλωμα που υπάρχει μέσα  σ'αυτήν. Τοποθετούνται 6-7 μέτρα από την σφηκοφωλιά. Είναι επαναχρησιμοποιούμενες.

Για σύλληψη σφηκών το δόλωμα είναι σακχαρούχο.

Για σύλληψη των σκούρκων πρωτεινούχο.

Τοποθετούνται χαμηλά στα 0,50 – 0,70 εκ.

Παραδοσιακή Αντιμετώπιση

Αν υπάρχουν σφήκες γύρω σας, για να τις απομακρύνετε, λιώστε μ' ένα γουδί ή σφυρί κομματάκια γαρύφαλλο ( που βάζουμε στα γλυκά και το φαγητό ) και βάλτε τα σ' ένα μπολάκι.

Οι σφήκες απεχθάνονται τη μυρωδιά του γαρύφαλλου και θα πάρουν δρόμο.

Αν πάντως μας κεντρίσει και δεν υπάρχει κάτι πιο...φαρμακευτικό, κόβουμε μισό κρεμμύδι και το τοποθετούμε για 20 λεπτά στην πληγή. Βοηθάει γιατί στο κρεμμύδι κάποια ένζυμα αποικοδομούν μερικές από τις τοξικές ουσίες που πέρασαν στην πληγή.

Απεντομώσεις - Μυοκτονίες Green and Health

Αναλαμβάνουμε την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικίες, πολυκατοικίες, γραφεία, χώρους τροφίμων, βιομηχανίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.λ.π.
Οι μέθοδοι που εφαρμόζουμε είναι σύγχρονες αποτελεσματικές και απολύτως επιτρεπόμενες από το Νόμο. Είναι σύμφωνες με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές που αφορούν την ασφάλεια του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. 

Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε μαζί και το δικό σας πρόβλημα.

 

Background Image