ΤΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
Στους Ελληνικούς Κήπους
Η παρούσα ενότητα στο διαδικτυακό μας τόπο αποτελεί online ψηφιακή εκδοχή του βιβλίου του Γεωπόνου Βλάση Μπισμπίκη, με τίτλο «ΦΥΤΟΛόΓΙΟ».
Πρόλογος (Της πρώτης έκδοσης με το όνομα ΦΥΤΟΛόΓΙΟ από τις εκδόσεις Ψίχαλου το 2007).
Είμαι απόφοιτος της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και εργάζομαι, εδώ και 18 χρόνια, σε μεγάλη εταιρία παροχής υπηρεσιών, με αντικείμενο την κατασκευή και συντήρηση κήπων.
Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να “μάθω” τα καλλωπιστικά φυτά ώστε να τα υπηρετήσω και να τα “χρησιμοποιήσω”.
Προσπαθώ να ‘‘δείξω’’ στους πελάτες μου τα καλλωπιστικά φυτά ώστε να τους βοηθήσω να διαλέξουν τα φυτά του κήπου, του μπαλκονιού ή του γραφείου τους.
Χρησιμοποίησα πολλά, από τα λίγα σχετικά Ελληνικά βιβλία, που κυκλοφορούν στην αγορά. Χρησιμοποίησα ξένα βιβλία. Φωτογράφησα τα φυτά και δημιούργησα συλλογές. Ποτέ δεν έκανα την δουλειά μου όσο καλά επιθυμούσα και εγώ αλλά και όσοι από τους πελάτες επιθυμούσαν να συμμετέχουν στην σχεδίαση του κήπου.
Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας, μου έδωσε την δυνατότητα να δημιουργήσω, ένα εργαλείο δουλειάς το οποίο υπερβαίνει όλες τις αδυναμίες των ‘‘βιβλίων’’.
Το έργο που έχετε στην διάθεσή σας δεν έχει μία ‘‘κουνημένη’’ φωτογραφία για κάθε φυτό αλλά πολλές και ‘‘ζωντανές’’.
Δεν ασχολείται με σπάνια και ‘‘άχρηστα’’ φυτά για τις συνθήκες της χώρας μας όπως τα ξένα βιβλία.
Δεν του λείπουν πολλά χρήσιμα και ενδιαφέροντα φυτά είτε είναι ‘‘νέα φυτά εισαγωγής’’ είτε είναι παλιά παραδοσιακά καλλωπιστικά φυτά, είτε είναι αυτοφυή φυτά της πατρίδας μας που τα συναντούμε δίπλα στον κήπο μας ή τα βρίσκουμε μέσα στο οικόπεδό μας.
Το κάθε φυτό φαίνεται όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο την Άνοιξη που είναι ολάνθιστο.
Το κάθε φυτό φαίνεται όπως πραγματικά είναι και όχι σαν ‘‘ψεύτικο’’.
Στο βιβλίο περιοριζόμαστε για κάθε φυτό μέσα σε μία σελίδα. Δεν χρειάζεται να ανατρέχουμε σε εισαγωγές ή σε άλλα κεφάλαια για να πάρουμε αυτό που μπορεί να μας δώσει το έργο. Μία μεγάλη φωτογραφία και δύο μικρές δίνουν μια πρώτη εικόνα για το φυτό.
Στα κείμενα του βιβλίου υπάρχουν λίγα λόγια ώστε να βρίσκει κανείς τα περισσότερα από όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς χωρίς να κουράζεται με πολλές σελίδες με άχρηστες πληροφορίες.
Στο DVD που συνοδεύει το βιβλίο μπορεί κανείς να δει περισσότερες φωτογραφίες για κάθε φυτό ώστε να σχηματίσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα. Οι φωτογραφίες είναι όλες δικές μου. Η συνεχής επαφή μου με τον κήπο, μου δίνει την δυνατότητα να παρακολουθώ τα φυτά σε όλη την περίοδο του έτους. Δεν είμαι φωτογράφος αλλά έχω προσπαθήσει να δείξω αυτά που θεωρώ σημαντικά και αντιπροσωπευτικά για κάθε φυτό.
Δεν δημιούργησα ένα έργο για να αντικαταστήσει εμένα και τους άλλους συναδέλφους κηποτέχνες. Θεωρώ απολύτως απαραίτητη την βοήθεια του ειδικού για την σχεδίαση, την κατασκευή και την συντήρηση ενός κήπου. Η επιλογή των φυτών δεν μπορεί να γίνει από βιβλία, από λίστες ή βιτρίνες. Το έργο που έχετε στα χέρια σας μπορεί να συμβάλλει στην κατάρτιση των ειδικών και να δώσει ιδέες στους ιδιοκτήτες των κήπων.
Φιλοδοξώ όμως, περισσότερο να βοηθήσει τους ειδικούς, να δείξουν αυτά που θέλουν στους πελάτες τους και τους ιδιοκτήτες των κήπων να δείξουν στους ειδικούς αυτά που θέλουν για τον κήπο τους.
Τα 450 φυτά του βιβλίου και τα 550 φυτά του DVD είναι χωρισμένα σε 16 κατηγορίες, τα αειθαλή δένδρα, τα φυλλοβόλα δένδρα, τα κωνοφόρα δένδρα κλπ.
Για να μελετήσει κάποιος ένα είδος φυτού θα το βρει από τα ευρετήρια και στο βιβλίο και στο DVD. Για να επιλέξει κάποιος για παράδειγμα ένα αειθαλές δένδρο μπορεί να ξεφυλλίσει την αντίστοιχη ομάδα στο βιβλίο ή να τρέξει την αντίστοιχη κατηγορία φυτών στο DVD.
Ευχαριστώ τα φυτώρια, Φυταγορά στο Μαρούσι και Παπανικολάου στον Μαραθώνα για την συνεργασία τους. Τους συνεργάτες μου κηπουρούς και τους ‘‘δύσκολους’’ πελάτες οι οποίοι ήταν η κινητήριος δύναμη.
Ιδιαίτερη βοήθεια μου παρείχε ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος στο Χαϊδάρι, στον οποίο είδα, φωτογράφισα και κυρίως αναγνώρισα πολλά είδη φυτών.
Πρόλογος (Για την ψηφιακή εκτύπωση τον Μάιο του 2016)
Κοντεύουν 10 χρόνια από την πρώτη έκδοση. Το ΦΥΤΟΛόΓΙΟ έκανε την διαδρομή του. Χρησιμοποιήθηκε από κηποτέχνες, λειτούργησε ως οδηγός για ερασιτέχνες, βοήθησε κηπουρούς και τελευταία με τον “Εύδοξο” διατέθηκε και σε φοιτητές Γεωπονικών Σχολών.
Η μελέτη και η καταγραφή των νέων ειδών και ποικιλιών που μπαίνουν στην αγορά δεν σταμάτησε. Η συλλογή σήμερα πλησιάζει τα 700 φυτά.
Έχετε στα χέρια σας μία ψηφιακή εκτύπωση που περιέχει τα πιο συνηθισμένα καλλωπιστικά φυτά στους κήπους και άλλους χώρους πρασίνου.
Ολόκληρο το υλικό, οργανωμένο ενδεχομένως σε 3 ή 4 τόμους, ελπίζω να κυκλοφορήσει σύντομα.
Με τιμή
Βλάσης Μπισμπίκης