ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ

greenandhealth.gr

Green & Health

Κατασκευή και Συντήρηση Κήπων - Έργα Πρασίνου Απεντομώσεις - Μυοκτονίες - Απολυμάνσεις

PHOENIX THEOPHRASTII,   PALMACEAE

  • Αειθαλές, μεγαλόπρεπο, φοινικοειδές δένδρο. Κατάγεται από την Κρήτη. Το συναντούμε αυτοφυές σε δύο τρεις θέσεις στην Κρήτη και σε μία στην Μικρά Ασία.
  • Μοιάζει περισσότερο με την Χουρμαδιά. Είναι μικρότερο σε μέγεθος. Οι σπόροι του δεν είναι φαγώσιμοι. Έχει πράσινα, μακριά, σύνθετα, φύλλα μήκους 2 – 3 μ. Το χρώμα τους είναι γκρίζο πράσινο και είναι πιο σκληρά και κοφτερά από της Χουρμαδιάς. Αναβλαστάνει στην βάση του κορμού του γι’ αυτό το συναντούμε συνήθως με πολλούς κορμούς. Ο ρυθμός ανάπτυξής του είναι αργός. Φτάνει σε ύψος τα 15 μ.
  • Προτιμά αμμώδη και στραγγερά εδάφη. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις. Κατάλληλο για φυτεύσεις κοντά σε θάλασσα. Αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία περισσότερο από τα άλλα φοινικοειδή. Παγώνει στους – 15 o C.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και τα άλλα φοινικοειδή. Φυτεύεται μεμονωμένα, σε ομάδες και σε δενδροστοιχίες σε κήπους, πλατείες και πάρκα. Φυτεύεται και σε φυτοδοχεία σε μπαλκόνια. Οφείλουμε να το φυτέψουμε και σε κήπους αλλά και σε άλση μιας και είναι απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, φέρει το όνομα του ‘‘πατέρα της βοτανικής’’ Θεόφραστου και κατάγεται από την Κρήτη.
Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε μας!

Μάθε να μοιράζεσαι